Xenophon, Anabasis, Boek IV, Hoofdstuk 2

Vrijwilligers maken zich klaar. De gids wordt geboeid. Als ze de heuvel konden bezetten moesten ze ’s morgens een trompetsein geven. Vanop de hoogte moesten ze de vijand aanvallen, terwijl de veldheren vanuit de diepte ter hulp snellen. Er zijn 2000 vrijwilligers. Het regende erg. Xenophon gaat naar de zichtbare pas om de aandacht af te leiden, maar ze kunnen niet naar boven omdat de Carduchen met stenen gooien. Ze trekken ongemerkt terug als het donker is, terwijl de Carduchen met stenen blijven gooien.

De vrijwilligers bereiken een heuvel en doden enkele Carduchen die de zijweg bewaken. Ze zijn echter op de verkeerde heuvel beland. Boven hen verrijst de echte heuvel (tritos mastos). Van die plaats loopt een weg naar de vijand. ’s Morgens trekken ze in de mist naar de Carduchen in volledige stilte, ze vallen aan, de vijand vlucht, terwijl Cheirisophos op het trompetsignaal omhoog begint te trekken. Alle Grieken trekken omhoog en vallen langs alle kanten aan.

Xenophon trekt langs de zijweg met de tros : de helft van de hypoksugia, de achterhoede, en de andere helft van de hypoksugia, en ontdekt er een nieuwe heuvel (protos lophos). De weg is door de vijand bezet. Ze vallen de heuvel aan en zien nog een andere heuvel (deuteros lophos), die ook is bezet. Xenophon zorgt voor een bezetting op de protos, valt de deuteros aan en bezet hem.

Terwijl ze naar nog een nieuwe heuvel (tritos mastos) trekken, vluchten de Carduchen en vallen ze de achterhoede aan. De protos lophos valt opnieuw in handen van de Carduchen.

Op de antiporos lophos wordt een wapenstilstand gesloten: als de Carduchendorpen niet worden platgebrand, krijgen de Grieken hun doden terug.

Drommen Carduchen vallen Xenophon aan. Hij wordt door een hopliet gered. Men trekt naar het hoogland. Men is herenigd, en er komt weer een wapenstilstand.

De volgende dag blijven er voortdurend aanvallen, voor- en achterhoede helpen elkaar. Xenophon en Cheirisophos zijn om elkaar bezorgd. De Carduchen gebruiken alleen boog en slinger, ze zijn zeer beweeglijk. Xenophon komt erg van hen onder de indruk.

Advertenties