Homeros, De Ilias

Homeros, De Odyssee

De Odyssee vertelt een episode uit de Trojaanse sagenkring: de tien jaar durende terugkeer, na de oorlog, van Odysseus, naar Ithaka. Odysseus wordt van zijn bestemming gehouden omdat hij gestraft was om een vergrijp tegen Poseidon.

Daarnaast zijn er nog twee geschiedenissen: de pogingen, door een hoop pretendenten, om de hand van Odysseus’ vrouw Penelope te krijgen; de zoektocht van Odysseus’ zoon Telemachos naar zijn vader.

Al deze lijnen lopen door elkaar. Waar de Ilias een realistische reportage was, is de Odyssee een opeenstapeling van een reeks fantastische verhalen: de landing aan de Nijl, de druggebruikende Lotofagen, de ontmoeting met de Cycloop, de reis naar de onderwereld en de ontmoeting met zijn moeder, het verblijf  bij Kirkè op Aeaea, de landing op het eiland der Faiaken, enz.

Het werk is één grote flash-back. Het begint op het einde van die tien jaar. Odysseus is op het eiland der Faiaken. Nausikaä neemt Odysseus mee naar het paleis, en daar moet hij vertellen. Hij vertelt het verhaal in de ik-vorm. Na dat verblijf gaat hij naar huis.

Advertenties